BRA: Smanjena cena karata, šta sad?

Vlasti Sao Paula i Rio de Žaneira odlučile su da ponište odluku o povećanju cena karata za prevoz, što je bio povod za talas protesta u Brazilu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.06.2013.

08:06

Default images

Međutim, kako prenosi AP, protesti se nastavljaju u gradu Niteroju i na severoistoku Brazila.

Guverner Sao Paola Geraldo Alkmin rekao je novinarima da će cena karata za metro, železnicu i autobus biti vraćena na prethodnu, 10 centi manju, dok je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, isto potvrdio kada je reč o cenama autobuskog prevoza, preneo je AFP.

Nije međutim poznato kakav će uticaj ova odluka imati na proteste koji su izbili u nekoliko brazilskih gradova upravo zbog povećanja cena karata javnog prevoza, ali su ubrzo prerasli u pravo nacionalno nezadovoljstvo socijalnom i zdravstvenom politikom brazilske vlade.

Državnom vrhu se najviše zamera da je mnogo novca potrošila na organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, dok se veoma malo izdvaja za socijalu, zdravstvo i obrazovanje.

Takođe, demonstranti su tokom protesta u kojima su učestvovale stotine hiljada ljudi, vlast optuživale i za veliku korupciju i nepotizam, a sukobi s policijom su postali veoma žestoki, toliko i da jebrazilska vlada juče odlučila da na ulice pošalje specijalnu elitnu jedinicu sastavljenu od policije i vojske.

Demonstracija i sukoba s policijom bilo je i sinoć širom Brazila, a najžešće je bilo u gradu Fortalecu, gde je policija upotrebila suzavac i gumene metke kako bi rasterala demonstrante. U tim sukobima ima nekoliko povređenih.

Najmanje 30.000 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji na glavnom putu koji vodi ka fudbalskom stadionu u Fortaleci, gde je trebalo da se održi utakmica Brazil-Meksiko, u okviru Kupa konfederacija, a do sukoba je došlo kada je policija zaustavila učesnike protesta. Neki od demonstranata počeli su da bacaju kamenice dok je policija upotrebila suzavac i gumene metke, preneo je BBC.

Protesta je bilo i u utorak uveče u Sao Paulu, kada je privedeno 63 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: