Listinzi razgovora ipak zaštićeni

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija odlučilo je da povuče Pravilnik o zadržanim podacima i presretanju elektronske komunikacije, saznaje Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

19:59

Default images

Kako objašnjava izvor lista iz tog ministarstva, do povlačenja pravilnika je došlo nakon što je Ustavni sud Srbije krajem protekle sedmice oglasio neustavnom odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama koje se odnose na kontrolu zadržanih podataka nastalih u fiksnom i mobilnom telefonskom saobraćaju i internet komunikaciji.

Tim odredbama bilo je moguće da nadležne službe - BIA, policija, tužilaštvo, Vojnoobaveštajna (VOA) i Vojnobezbednosna agencija (VBA), mimo suda pristupe zadržanim podacima, to jest informacijama o tome ko je koga, kada i odakle zvao i koliko je trajao razgovor, a nadležno ministarstvo je imalo ovlašćenje da bliže uređuje zahteve u vezi sa zadržanim podacima podzakonskim aktom.

Ustavni sud je oglašavajući pojedine odredbe zakona zapravo dao za pravo kritičarima spornih odredbi, koji su tvrdili da je tim zakonom tajnim službama i policiji bilo omogućeno da bez dozvole suda izvrše uvid u listinge razgovora korisnika.

U prilog ovoj tezi idu i podaci koje je nedavno, nakon nadzora korišćenja telefonskih listinga kod operatera fiksne i mobilne telefonije, obelodanio poverenik Šabić.

Ti podaci pokazali su da su policija, BIA, Vojnoobaveštajna (VOA) i Vojnobezbednosna agencija (VBA), sudovi, tužilaštvo i još neki državni organi jednom od četiri telefonska operatera u kome je poverenik obavio nadzor za godinu dana podneli čak 4.400 zahteva za pristup zadržanim podacima.

Gotovo sve su podneli MUP i sudovi, a od 4.400 zahteva više od 90 odsto je rešeno pozitivno, iako u više od pola njih nije naveden pravni osnov.

Na predlog ovog pravilnika, inače, bilo je upućeno dosta kritika, među kojima i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, ali i zaštitnika građana Saše Jankovića. Njihove primedbe odnosile su se na to da je pomenutim pravilnikom omogućeno, mimo Ustava Srbije, da tajne službe i policija, mimo odluke suda, izvrše uvid u elektronsku komunikaciju građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: