Obeležen Svetski dan Roma

Nizom manifestacija u Srbiji je danas obeležen Svetski dan Roma. Siromaštvo i velika stopa nezaposlenosti najveći problemi sa kojima se Romi suočavaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

07:20

Default images

Tom prilikom je ocenjeno da je napravljen napredak kada je u pitanju položaj pripadnika te zajednice, ali da to nije dovoljno.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa predstavnicima Romske nacionale zajednice da je zaštita prava nacionalnih manjina u Srbiji zagarantovana Ustavom i da im Srbija garantuje posebnu zaštitu.

Predstavnici Romske nacionale zajednice zahvalili su se predsedniku Republike na prijemu i pružili punu podršku državnom vrhu u teškoj situaciji u kojoj se država danas nalazi.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potpisali su Protokol o zbrinjavanju romskih porodica iz nekadašnjih nehigijenskih naselja "Belvil" i "Gazela", vredan 3,6 miliona evra.

Đilas je nakon potpisivanja Protokola u naselju Makiš rekao da će zahvaljujući donaciji EU, 202 porodice dobiti stanove u zgradama koje će biti izgrađene u naredne dve godine čime će njihovo pitanje životnog smeštaja i doma biti zauvek rešeno.

Dežer je ocenio da Međunarodni dan Roma u članicama EU, ali i zemljama kandidatima, treba iskoristiti kao povod da se ukaže na potrebu integracije Roma u društvu, uključujući stvaranje uslova za njihovo obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Organizovana je i konferencija "Romi između inkluzije i evropskih integracija" na kojoj je rečeno da su siromaštvo i velika stopa nezaposlenosti, najveći problem sa kojim se danas suočavaju Romi.

Ministarka zdravlja slavica Đukić Dejanović ukazala je da je mnogo urađeno u proteklom periodu što se tiče unapređenja zdravstvene zaštite Roma, kroz saradnju sa 75 medijatorki, dok je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić istakao da su napravljeni pozitivni pomaci i u rešavanju problema stanovanja Roma, kao i da se gradi 10.000 kvadrata socijalnih stanova.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ukazala je da je postignut veliki napredak, što se tiče romske zajednice, posebno u zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju i dodala je smrtnost dece u romskim naseljima opala za 50 posto u odnosu na 2005. godinu, ali da je i dalje dvostruko veća u odnosu na prosek.

"Procenat romske dece koja se upisuju u prvi razred povećan je u poslednjih pet godina za 25 odsto. Međutim i dalje su ogromne razlike romske populacije i opšte populacije što se tiče upisa u školu, redovnosti u pohađanju i završavanju", rekla je ona.

Prema njenim rečima, mora se više raditi na zapošljavanju Roma u javnim službama, kao i uključivanje u proces donošenja odluka koja se tiče njihove budućnosti.

Polaganjem venaca u Arapovoj dolini, gde je 1941. godine streljano 293 Roma, 11 Srba i šest Jevreja, u Leskovcu je obeležen Svetski dan Roma, dok je za veceras najavljen koncertom u Domu kulture.

Povodom 8. aprila oglasio se ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković koji je naveo da vlada i odgovorne institucije, uz pomoć EU, pripremaju razne projekte, kako bi se podigla svest o važnosti ljudskih prava i koji će Romima obezbediti adekvatno obrazovanje i bolji smeštaj, uključujući ih brže i lakše u socijalne tokove.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, takođe je čestitao Međunarodni dan Roma pripadnicima te nacionalne zajednice uz uverenje "da zajedničkim naporima, jačanjem tolerancije i solidarnosti, možemo da učinimo pozitivne pomake i unapredimo položaj romske nacionalne zajednice".

I ombudsman Saša Janković ocenio je da Romi i dalje trpe posledice generacijskog siromaštva i diskriminacije i da nema mesta zadovoljstvu napretkom u brzini njihove integracije u uobičajene društvene tokove, dok je poverenica za zaštitu ravnopravnosti pozvala organe javne vlasti i sve društvene aktere da još intenzivnije rade na suzbijanju svih oblika neposredne i posredne diskriminacije kojima su pripadnici romske zajednice izloženi navodeći da su Romi i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Peter Burkhard pozvao je da se i dalje ulažu napori u inkluziju Roma i veću toleranciju prema svim zajednicama u Srbiji, dok je grupa nevladinih organizacija zatražila od države da se oglasi i iskaže nedvosmislenu podršku naporima da se izuzetno loš položaj Roma promeni.

Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma.

Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Praksis: Omogućiti socijalnu inkluziju Roma

Nevladina organizacija Praksis saopštila je da država mora da uloži značajnije napore radi donošenja i sprovođenja mera afirmativne politike kako bi omogućila socijalnu inkluziju Roma i njihovu jednakost sa ostalim gradjanima Srbije.

Iz te NVO su, povodom Svetskog dana Roma, istakli da Srbija ne može da napreduje ukoliko deo njenog stanovništva ostane socijalno isključen i na marginama društva.

"Na današnji dan dužni smo da još jednom ukažemo na to da se mnogi Romi u Srbiji i dalje suočavaju sa siromaštvom, kršenjem ljudskih prava, diskriminacijom u obrazovanju, stanovanju, zdravstvu i zapošljavanju, kao i različitim postupanjima koja ugrožavaju njihov život, povređuju dostojanstvo i onemogućavaju integraciju", navedeno je u saopštenju.

Iz Praksisa ističu da zabrinjavaju antiromska retorika i nasilje, kao i da iseljavanja romskih porodica iz njihovih domova, segregacija u školama, teškoće u pristupu zdravstvenom osiguranju, socijalnoj zaštiti, ličnim dokumentima, državljanstvu i prebivalištu, ilustruju njihovu isključenost i izolaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: