Ešton: Propali pregovori s Iranom

Poslednja runda pregovora Irana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu je propala, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

18:22

Default images

Dve strane još su veoma daleko od postizanja dogovora i razrešenja spora, navela je ona u saopštenju nakon dvodnevnih pregovora u Alma Atiju, kazahstanskom komercijalnom centru.

Eštonova je rekla da pregovori šest sila i Irana ni ovog puta nisu uspeli i da su pokazali da su dve strane u sporu "još veoma daleko" od dogovora. "Postalo je jasno da su stavovi i dalje veoma daleko od suštine", kazala je ona novinarima.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov takođe je rekao da dve strane nisu uspele da postignu "uzajamno razumevanje" i da će datum sledeće runde pregovora tek biti utvrđen.

Šest zemalja - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka - sumnjaju da je tajni cilj iranskog nuklearnog programa sticanje kapaciteta za proizvodnju atomske bombe. Teheran to, međutim, uporno negira i tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije i izotopa za lečenje raka.

Cilj dvonevnog sastanka u Alma Ati, koji je peta runda pregovora u poslednje dve godine, bio je da svetske sile ubede Iran da prihvati ustupke koji se odnose na njegov nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija uvedenih toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: