Kacin: Đinđić preobrazio Srbiju

Da su ostali politički lideri u Srbiji podržavali Đinđićeve ideje, Srbija bi danas možda ulazila u EU zajedno sa Hrvatskom, smatra Jelko Kacin.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

18:04

Default images

"Srbija bi već dugo pregovarala o članstvu u EU, možda bi u nju ušla zajedno sa Hrvatskom da su ideje Zorana Đinđića imale podršku kod tadašnjih političkih lidera u Srbiji. Nažalost, u svojoj viziji moderne i evropske Srbije je ostao skoro sasvim usamljen", kaže Jelko Kacin.

U svom saopštenju povodom godišnjice ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, Kacin dodaje i da Đinđićeva žrtva nije bila uzaludna i da danas vidimo da je njegov uticaj na Srbiju mnogo veći no što smo to juče mogli da zamislimo.

U Srbiji sada postoji čvrst konsenzus o neophodnosti evropskih integracija, pragmatizam je postao sastavni deo političkog života i stranke se bukvalno takmiče koja će više poštovati i nastaviti Đinđićevo nasledstvo, kaže Kacin i dodaje da su ideje Zorana Đinđića posle njegove smrti preobrazile Srbiju.

Etika odgovornosti polako izguruje etiku principa, kao što je nekada rekao Đinđić, i to je njegova najveća politička pobeda iz koje mogu da uče brojni političari današnje vladajuće koalicije i opozicije, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Srbija polako, ali istrajno i odlučno, korača u onu budućnost koju je želeo da izgradi Đinđić, zapisao je Jelko Kacin, koji dodaje da je početak pregovora Srbije o članstvu u EU prvi korak u tom pravcu.

Ništa nije Slovence tako potreslo, pre deset godina, kao smrt tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, kaže Kacin i dodaje da je atentat kao način uklanjanja političkog protivnika probudio, šokirao i otreznio državljane Slovenije tako jako da su postali svesni kako ranjiv i nestabilan je tada bio Zapadni Balkan.

Srbija je još jednom zastala i ponovo počela da se bavi prošlošću više no budućnošću i razvojem, kaže Kacin i dodaje da bi trebalo Srbima i svim drugim narodima koji u Srbiji žive pomoći da im uspe korak napred, ka pomirenju i početku puta u EU, saopštava Jelko Kacin.

Datum za početak pregovora je postao konačno realan i dosegljiv, Srbija polako, ali istrajno korača u budućnost koju je počeo da gradi Zoran Đinđić, zaključuje Jelko Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: