Rusija neće priznati Kosovo

Rusija neće zbog odluke MSP promeniti svoj stav i neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

19:29

Default images

"Sud je dao mišljenje samo o Deklaraciji, posebno naglasivši da nije razmatrao... pitanje prava Kosova na jednostrano odvajanje od Srbije", neveo je on.

U izjavi, objavljenoj na sajtu ruskog Ministarstva, kaže se i da se Sud u svojim zaključcima nije izjasnio o posledicama donošenja deklaracije o nezavisnosti, o tome da li je Kosovo država.

Sud se nije izjasnio ni o zakonitosti priznavanja nezavisnosti od niza država, navodi se dalje.

"Naša pozicija o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjena", navodi se u izjavi.

Nesterenko je ukazao da Moskva smatra da je rešenje kosovskog problema "moguće samo putem nastavljanja pregovora zainteresovanih strana na osnovu odredaba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja, kako navodi i Međunarodni sud, ostaje opštepriznata međunarodno-pravna osnova za rešavanje problema".

Rusija je spremna da tome i dalje doprinosi, rekao je Nesterenko.

Španija poštuje mišljenje suda

Španija poštuje mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova ne izjašnjavajući se o nezavisnosti Kosova.

Španija je među pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a među njima su Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.

Portparolka španskog ministarstva rekla je da Madrid podržava izjavu šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je ocenila da mišljenje Međunarodnog suda pravde otvara "novu eru" i da se od sada "treba okrenuti budućnosti".

Odgovarajući na pitanje novinara ona, međutim, nije želela da kaže hoće li Španija promeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: