Napad na grčke autobuse u Ohridu

Grčka je osudila "organizovan" napad na njene autobuse u Ohridu, ocenivši da takvi incidenti narušavaju odnose između dva naroda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

19:48

Default images

Grupa od 20 do 30 ljudi napala je prošle noći tri autobusa u centru Ohrida dok su čekali grčke turiste da se vrate sa izleta. Lokalni mediji u Makedoniji su preneli da su napadači ispisali sprejom antigrčke poruke na autobusima, dok su očevici tog događaja naveli da su napadači bacali kamenje na vozila i jedan autobus oštetili.

Među ispisanim porukama su i "Ujedinjena Makedonija" i "Aleksandar Veliki", prenela je makedonska agencija MIA.Dve zemlje se godinama spore oko imena Makedonije, pošto u Atini tvrde da je to naziv antičke provincije na severu Grčke i da Skoplje ima teritorijalne pretenzije.

Portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Jorgos Kumucakos oštro je osudio "organizovan napad neidentifikovanih napadača protiv posetilaca iz Grčke i njihove imovine".

"Takve akcije na žalost štete vezama između naroda i očigledno potvrđuju netrpeljivost prema Grčkoj ", ocenjeno je u Atini.

Kumucakos je pozvao vlasti "Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije" da zaštite grčke građane koji posećuju njihovu zemlju i uhapse i kazne oni koji su krivi za jučerašnji napad".
Ohridska policija istražuje incident sa grčkim autobusima, prenela je grčka agencija ANA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: