Palić: Humani ZOO vrt

Palićki zoološki vrt nije ni najstariji ni, po broju životinjskih vrsta, najveći u Srbiji, ali su u njemu najhumaniji uslovi za životinje.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2008.

09:09

Default images

Palićki zoološki vrt je prostorno najveći u Srbiji. Ipak, iako zauzima gotovo dvostruko veću površinu nego beogradski, ovaj zoološki vrt ima tek četvrtinu životinjskih vrsta u odnosu na onaj u prestonici. Razlog ovakve situacije je želja palićkog osoblja da se životinjama pruži što prirodnije okruženje u kom borave.



Koliko uslovi u vrtu odgovaraju životinjama najbolje govori podatak da je par polarnih medveda, koji se inače jako teško razmnožavaju u zarobljeništvu, u poslednjih nekoliko godina čak tri puta imao mladunce, a pre nekoliko meseci je i par žirafa dobio prinovu.

Još jedna odlika palićkog zoološkog vrta jesu međunarodni kampovi za mlade koji se organizuju tokom leta, ali i edukativni programi. U ovom vrtu se naime svaki dan za đake osnovnih i srednjih škola organizuje praktična nastava.

Palićki zoo vrt od ostalih sličnih institucija izdvaja i to da jedini u Srbiji ima prihvatilište za divlje životinje koje bivaju ranjene tokom lova ili koje stradaju zbog otrova i na putevima.

U vrtu se zbrinjavaju i egzotične životinje koje se zaplene na carini ili u pet-šopovima, a i jedne i druge se, kad god je to moguće, nakon oporavka vraćaju u prirodnu sredinu. Ako iz bilo kog razloga to nije moguće, zoološki vrt ih zadržava u svojoj zbirci i nastavlja da brine o njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: