Ukrajinci zadali ključan udarac; Uništen moćan ruski radar VIDEO

Ukrajinci su objavili video snimak uništavanja ruskog kontrabaterijskog radara ZOOPARK-1M u Donjeckoj oblasti, navodi se u novom izveštaju o ratu u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2023.

09:14

Ukrajinci zadali ključan udarac; Uništen moćan ruski radar VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da obe strane pokušavaju da neutrališu antibaterijske radare tokom vojne operacije u Ukrajini.

Ovih sistema je relativno malo, ali su od velikog značaja na bojnom polju jer omogućavaju komandantima da brzo lociraju i angažuju neprijateljsku artiljeriju. Pošto imaju aktivan elektromagnetni potpis, mogu se otkriti i uništiti.

Rusija je do sada izgubila najmanje šest ZOOPARK-1M i verovatno je samo ograničen broj njih ostao u Ukrajini. Obnavljanje radarske flote protiv baterija je verovatno ključni prioritet za obe strane, ali i problem za Rusiju jer se sistemi oslanjaju na isporuke sankcionisane visokotehnološke elektronike, piše ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: