Putin krenuo u novi rat?

Predsednik Rusije Vladimir Putin namerava svesno da izazove glad na Bliskom istoku i u Africi, tvrdi bivši ambasador Nemačke u Moskvi Diriger Frič.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

08:08

Putin krenuo u novi rat?
Tanjug/Russian Presidential Press Service via AP, File

Cilj je da se masivnim talasom izbeglica destabilizuje Evropa, kazao je Frič za "Tagešspigel".

On kaže da je računica Putina u tome da će nakon obustave isporuke žitarica, glad naterati ljude da idu put Evrope. Zbog toga, tvrdi, Rusija sprečava Ukrajinu da izvozi žitarice i bombarduje silose.

Novim talasima izbeglica, on želi da destabiizuje Evropu i vrši politički pritisak, kako bi zapadne države promenile svoj tvrdi stav prema Rusiji. To je novi način hibridnog ratovanja“, objasnio je Frič.

U to, kaže, spadaju i primena sredstava koja nisu vojna, kao što su sajber napadi i kampanja dezinformacije.

Prema podacima nemačke vlade, Rusija u Ukrajini blokira izvoz 20 miliona tona žitarica namenjenih severnoj Africi i Aziji, a većina se nalazi u luci Odesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: