Besplatna vantelesna oplodnja

Sav trošak postupka veštačke oplodnje od septembra će finansirati Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2006.

07:29

Default images

Procene su da u Srbiji svaki šesti bračni par, njih oko 200.000, ima problema s plodnošću. U ovom trenutku, međutim, nema nikakvih podataka koliko njih ispunjava kriterijume utvrđene za program besplatnih vantelesnih oplodnji.

Vladan Ignjatović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje objašnjava za B92 koji su kriterijumi u pitanju: "Žene ne smeju imati žive dece, da su do napunjenih 38 godina starosti, da imaju neplodnost organskog porekla, dugotrajnu neplodnost neotkrivenog uzroka. Takođe, u obzir dolaze i svi oblici neplodnosti muškaraca, čiji je rezultat neuspešno predhodno lečenje bračne neplodosti."

Veštačku oplodnju obavljaće Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Ginekološko akušerska klinika Narodni front Beograd i Ginekološko akušerska klinika Kliničkog centra Novi Sad, kaže Ignjatović.

"Postoje tri metode vantelesne oplodnje, a cena po jednom pokušaju kreće se od 270.000 do 290.000 hiljada dinara i to će Zavod finansirati. U cenu su uključeni i troškovi lekova, anestetika, hormona, medijuma krvi, krvnih derivata, sanitetskog i ostalog drugog potrošnog materijala koji će biti plaćen zdravstvenim ustanovama za svaki pokušaj", kaže on.

U planu je da veštački bude oplođeno 300 žena do kraja ove, a 1.000 žena tokom sledeće godine. Kako nam je rečeno u ginekološko-akušerskim klinikama u Beogradu, ovaj program moći će da bude primenjen od jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: