Objavljena velika prognoza za zimu; šta čeka Srbiju?

Prognostičari "AccuWeathera" objavili su veliku prognozu za zimu 2021. godine, a kako najavljuju zima će na Balkanu biti relativno blaga.

Izvor: Tanjug, index.hr

Četvrtak, 21.10.2021.

09:35

Objavljena velika prognoza za zimu; šta čeka Srbiju?
Ilustracija: EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT

Nadolazeća zima u južnom delu Evrope umnogome će podsećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi.

Predviđaju se oluje i jaki vetrovi širom Španije i južne Francuske te brojne promene vremena.

"Neke od najjačih oluja najverojatnije će se dogoditi negde u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime", upozorio je meteorolog Tiler Rois.

Čak i bez olujnih vetrova, druge delove južne Evrope čeka vlažna zima. Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći deo Turske. Prema meteorologu Alanu Repertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

"Čak bi i umerene količine oborine mogle da rezultiraju nabujalnim rekama koje bi dosegle tačku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave", upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature u većem delu južne Evrope ostati prosečne. Ali temperature u delovima Italije, Grčke i Balkana, pa tako i Srbije mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, najavljuju meteorolozi.

U Srbiju stiže zahlađenje

EPA-EFE/VASSIL DONEV
U Srbiji će danas ujutro biti hladno, ponegde sa slabim prizemnim mrazom, po kotlinama uz kratkotrajnu maglu. U toku dana pretežno sunčano i toplo, a u toku noći na severu naoblačenje sa slabom kišom.

Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni. Najniža temperatura od 1 do 10, najviša od 18 do 24 stepena. I u Beogradu će jutro biti sveže, u toku dana pretežno sunčano i toplo. U toku noći doći će do postepenog naoblačenja. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni. Najniža temperatura 10, u okolini grada oko 5, najviša 24 stepena. U Srbiji sutra ujutro i pre podne na severu, a do kraja dana i u ostalim krajevima, doći do naoblačenja sa kišom i zahladenja.

U subotu se očekuje oblačno i hladnije, u većem delu mestimično sa kišom, koja će po podne na severu prestati da pada.

U nedelju će u većem delu zemlje biti oblačno, na jugu i istoku mestimično sa kišom, u višim planinama sa snegom, dok će na severu doći do razvedravanja.

Od ponedeljka se očekuje sveže i uglavnom suvo vreme, u košavskom području uz pojačanje jugoistočnog vetra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: