Petak, 15.01.2021.

13:48

EU besna na BiH; "Situacija je neprihvatljiva"

Iz EU poručuju vlastima u BiH da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje neprihvatljiva.

Izvor: Tanjug

EU besna na BiH;
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

EU "ne razmatra sankcije", ali "ima instrumenta" koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza.

"To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je reč o približavanju zemlje EU", kaže portparol EU Peter Stano.

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranata u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija, posebno u kampu Lipe, neodrživa.

"Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj deo posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima", kaže portaprol EU.

U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i "iza scene".

Ocenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: