Američki kongresmen i senator traže da SAD izvrše pritisak na Srbiju zbog Kosova

Kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez pozvali su administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta Kosova i Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2020.

09:48

Američki kongresmen i senator traže da SAD izvrše pritisak na Srbiju zbog Kosova
Ilustracija: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Na način koji je, kako navode, "pravedan prema obe zemlje" i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate Engel i Menendez upozoravaju da pristup "teške ruke", koji administracija primenjujuje prema Kosovu "nepravedno kažnjava novu vladu", dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno, prenosi Glas Amerike.

Oni su se saglasili da su takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i koje su sada ukinute, pre svega nanele štetu kosovskim građanima, ali su dodali da to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija.

"Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Država i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi", napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi Ričard Grenel, koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a istovremeno Kosovo da ukine takse.

Od tada, kako konstatuju američki zakonodavci, pritisak SAD na Srbiju po svemu sudeći je opao, dok je pojačan pritisak na Kosovo.

"Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016", navode Engel i Menendez.

Oni traže od Pompea da ih obavesti zbog čega administracija nije uvela sankcije niti izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa konstatuju da svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama, jer su Srbija i Kosovo evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: