Merkelova pozvala Vučića u Berlin

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u januaru poseti Berlin.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2019.

16:30

Merkelova pozvala Vučića u Berlin
EPA-EFE/ Felipe Trueba/ arhiva

Predsednik Srbije je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, navodi se u saopštenju kabineta predsednika nakon njegovog telefonskog razgovora s kancelarkom.

Predsednik Srbije je s Merkelovom razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Vučić i Merkelova su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo zbog stalnog napretka političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Predsednik je ukazao na to da nemačke kompanije, koje posluju kod nas, zapošljavaju više od 60.000 radnika i znatno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

On je kancelarki zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine.

U isto vreme izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem - regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

On je nemačkoj kancelarki preneo utiske s nedavnog sastanka u Parizu i o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Predsednik je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja obezbedi stabilnost u regionu.

Kancelarka Merkel je predsedniku Vučiću poželela dobro zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: