Sreda, 18.09.2019.

21:40

Kijev: Progres u pregovorima o razmeni zarobljenika; DNR: Ukrajina sabotira

Na pregovorima u Minsku postignut je značajan napredak o razmeni zarobljenika u Donbasu, rekla je portparolka predstavnika Kijeva u kontakt grupi za Ukrajinu.

Izvor: Sputnjik

Kijev: Progres u pregovorima o razmeni zarobljenika; DNR: Ukrajina sabotira
Ilustracija: Andrew Burton / Staff

„Postignut je značajan napredak u pregovorima o uzajamnom istovremenom oslobađanju zarobljenika“, napisala je Darja Olifer na svojoj stranici na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Portparolka je rekla da Kijev u principu nema primedbe o postojanju "Štajnmajerove formule" o lokalnim izborima u Donbasu.

Prema njenim rečima, realizacija "Štajnmajerove formule" o izborima u Donbasu je moguća uz niz uslova, među kojima potpuni prekid vatre, obezbeđivanje efikasnog praćenja Specijalne posmatračke misije OEBS-a na čitavoj teritoriji Ukrajine; povlačenje oružanih snaga stranih trupa i vojne tehnike iz Ukrajine; povlačenje snaga i sredstava duž čitave kontakt linije; obezbeđivanje rada Centralne izborne komisije Ukrajine, ukrajinskih političkih partija, medija i stranih posmatrača; uspostavljanje kontrole nad delom rusko-ukrajinske granice koji nije pod kontrolom Ukrajine.

Oliferova je rekla i da su ukrajinske vlasti spremne za povlačenje snaga u oblasti Zolotog i Petrovskog u Donbasu.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi za Ukrajinu, Boris Grizlov, izjavio da je Kijev ugrožava održavanje samita "Normandijske četvorke" (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) na najvišem nivou, odbijanjem da potpiše "Štajnmajerovu formulu" koja određuje postupak usvajanja zakona o specijalnom statusu Donbasa.

Stav Donbasa

Sa svoje strane, stalni predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike i ministarska spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova izjavila je da je predstavnik Kijeva na sastanku u Minsku sabotirao naredbu političkih savetnika lidera zemalja "normandijske četvorke" uključujući i savetnika ukrajinskog predsednika Andreja Jermaka za potpisivanje "Štajnmajerove formule" u okviru kontakt-grupe za rešavanje sukoba u Donbasu.

"Ukrajinska strana koju zastupa Andrej Ermak se na nivou političkih savetnika šefova država 'normandijskog formata' složila o tekstu. Sva četiri savetnika su bila saglasna sa njim i tekst je upućen preko OEBS-a uz jasnu preporuku da ga odobre u Minsku na nivou kontakt grupe, jer su samo u njemu predstavljene republike (Donbasa)“, izjavila je Nikonorova za Sputnjik.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko javno priznao da se i on sam složio sa formulom.

Podsetila je da paket mera za realizaciju Minskih sporazuma predviđa koordinaciju svih pitanja sa predstavnicima republika Donbasa i da je iz tog razloga u Minsku na sastanku u sredu osnovni zadatak za sve učesnike pregovora bio da se slože sa tekstom koji su izneli i odobrili savetnici“.

"Ukrajinska strana je ignorisala ovo obećanje i danas je sabotirala ovaj proces bez jasnih argumenata", naglasila je Nikonorova.

"Štajnmajerova formula" (nemački predsednik, bivši predsedavajući OEBS-a i bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer) definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim oblastima Donjecke i Luganske oblasti privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi - nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: