Nemci bi referendum: "Zemlje Balkana imaju probleme..."

Klub poslanika Alternative za Nemačku najveće opozicione partije u Bundestagu, zahteva referendum u Nemačkoj o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

14:20

Nemci bi referendum:
Getty Images

Poslanik u Bundestagu Zigbert Dreze je u Berlinu izjavio da učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promene “u pravcu balkanzacije EU, što mi uopšte ne želimo, a da prethodno ne pitamo nemačkog suverena – naš narod- o tome da li je sa time saglasan.“

Stoga će AfD “u skorije vreme organizovati narodni nemački referendum o tom pitanju”.

“Junkerov datum 2025 je totalno iluzoran i kontraproduktivan“, kaže se u pozicionom papiru koji je AfD objavio u Berlinu.

Evropska komisija je objavila da je pristupanje pojedinih država EU do 2025 moguće ako uspeju u reformama. Nemačka savezna kancelarka Angela Merkel se potom pozicionirala protiv bilo kakvog vremenskog plana.

“Skoro sve zemlje Zapadnog Balkana imaju strukturalne probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom”, kazao je Dreze, iako u pozicionom papiru AfD ipak piše da se principijalno pozdravlja uključenje Zapadnog Balkana u EU – pod uslovom da se ispune razrnorazni uslovi, poput nezavisnog pravosudja.

Takođe i poslanik AfD u Bundestagu Harald Vajel smatra da bi jedna vrsta Zapadnobalkanske Unije “van bilo kakvog velikog rešenja u okviru EU“ bila jedna od mogućih opcija. Što bi bio “plan B ili C, a po svemu sudeći možda čak i najizgledniji i najbolji plan A“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: