Sahranjen Ivanović, porodica kaže "nikad više na KiM"

Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

00:49

Sahranjen Ivanović, porodica kaže
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se oprostio veliki broj građana iz cele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM - u tišini su palili sveće i ostavljali cveće.

Svetska šampionka u karateu i dugogodišnja Ivanovićeva prijateljica Tanja Petrović održala je u ime porodice i prijatelja govor, navodeći da je nema pred zločinačkim činom.

"Nastavite da nagujete sve ono lepo što je usadio u vas i od čega ste satkani", poručila je Tanja Petrović porodici.

Ona je rekla da Ivanović nije prošlost, već sadašnjost i budućnost

"Ne boj se Olivere tamo gde ti ideš, tamo je Bog, tamo je vera i istina za koju si se borio i poginuo", rekla je Tanja Petrović i poručila: "Svi smo mi Oliver".

Opelo ispred crkve Svetog Nikole služio je episkop Raško - prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja

Kako prenose mediji, Milena Ivanović je rekla da se više nikada neće vraćati na Kosovo.

"Sin i ja smo završili sa Kosovskom Mitrovicom, gradom straha, tame i bola. Naš Oliver život je dao za Kosovo i srpstvo i kad je molio za pomoć, tražio zaštitu, nikoga nije bilo. Sad za njega kažu da je heroj, a gde su bili ti koji ga veličaju kad su nam bili najpotrebniji?", rekla je ona, prenosi Telegraf.rs.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vladika Teodosije rekao je da su Olivera Ivanovića poštovali na Kosovu, u Srbiji, ali i inostranstvu i da su ga neretko poštovali i Albanci i da će duboko svima nedostajati.

On je kazao da Ivanović nije upirao prstom u ljude, već je govorio o problemima koje treba zajedno rešiti i da za njega pitanje Kosova nije bilo političko pitanje, već pitanje "kako da se unapredi život i južno i severno od Ibra", ali da je bio tu i kada je 1999. godine trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu.

"Oliver ostaje sa nama kao simbol naše rešenosti da budemo svoj na svome, borbe za istinu i pravdu", rekao je vladika Teodosije.

Kovčeg sa telom Olivera Ivanovića je ispred kapele, a građani pale sveće, ostavljaju cveće i odaju poštu ubijenom lideru GI "Srbija, demokratija, pravda". Kovčeg je juče oko 18.00 prebačen iz Kosovske Mitrovice u Beograd.

Saučešće su primali supruga Milena Ivanović, njegovi brat i sestra, kao i drugi članovi porodice.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Delegaciju Vlade Srbije na sahrani Olivera Ivanovića će predvoditi premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kako saznajemo, niko od političara nije držao govor na sahrani.

Na Novom groblju su i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Branko Ružić i Nenad Popović.

Porodici su saučešće izjavili i predsednik DS Dragan Šutanovac, lider Nove stranke Zoran Živković, lider DJB Saša Radulović, lider PSG Saša Janković, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić, lider SPO Vuk Drašković, kao i Dragan Đilas.

Prisutni su i predsednik SNV Milorad Pupovac, bivši predsednik Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović, Rada Trajković, kao i lider JS Dragan Marković Palma.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Tu su i patrijarh Irinej, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, Aleksandar Karađorđević, kao i humanitarac Arno Gujon, Srđan Đoković, glumci Tihomir Stanić i Branislav Lečić, bivši košarkaš Dejan Tomašević i mnogi drugi.

Kako je objavila agencija Tanjug, predsednik Aleksandar Vučić odaće poštu lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću u subotu polaganjem venca na mestu njegovog ubistva, u Kosovskoj Mitrovici.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Ivanović je ubijen u utorak 16. januara, ispred sedišta SDP u Kosovskoj Mitrovici.

U sredu je više hiljada građana u Kosovskoj Mitrovici u mimohodu odalo poštu Ivanoviću, čije je telo bilo izloženo u sedištu inicijative.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Tanjug/Tanja Valiæ
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: