"Uvodimo e-dnevnike, uniforme, a decu smo zaboravili"

Deca godinama nisu u fokusu pred početak školske godine, već se bavimo uniformama, e-dnevnicima, ocenama, kaže predsednica udruženja Roditelj Gordana Plemić.

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

16:52

Foto: B92

Gostujući u Kažiprstu, ona kaže da se roditelji bave time kako da izdrže veliki udar na budžet, a da decu niko ne priprema za novi deo njihovih života.

"Za nas je važna tema cena udžbenika i svega potrebnog za polazak u školu. To je atak na celu porodicu i kada ima samo jedno dete, a zamislite kako je onima sa više", kaže Plemićeva.

Kako navodi, udžbenici koštaju između 12 i 15 hiljada dinara, a kada se na to dodaju sveske, olovke, ranac i druge stvari to dostiže i prosečnu platu. Ističe i da je jasno da sve može da bude jeftinije, kada posle cele godine bude knjiga koje nisu ni otvorene.

"Roditelji prebace fokus na to kako da nađu pare, a najmanje imaju mogućnosti da pričaju sa decom o tome kako će izgledati ići u školu, propuštamo mogućnost da ih uvedemo u taj deo života", kaže ona.

Gošća Kažiprsta kaže i da roditelji predugo čekaju da neko promeni stanje stvari u prosveti, jer svaki ministar dođe i kaže "imamo mnogo toga nasleđenog, ne mogu odmah da ispravim greške".

"Mi ih predugo čekamo, nepoverenje raste i meni kao roditelju troje dece školskog uzrasta ne znače mnogo izjave o tome da će se 'nekada' promeniti zakoni i promeniti propisi", kaže ona.

Predsednica udruženja Roditelj navodi da se potroši jedno celo leto na priču o uniformama, koja, kako kaže, nije toliko važna.

"Važnije mi je da nekako namestimo da deca bezbrižno krenu u školu, bavimo se finansijama, uniformama, e-dnevnicima, a sa druge strane imamo pitanje vršnjačkog nasilja i još više gubimo odnos nastavnika i roditelja. To je važno, jer deca provedu možda i više vremena u školi tokom radnih dana, a roditelji i nastavnici su izgubili odnos. Neophodno je da imamo uzajamno poverenje, da se ne bavimo samo ocenama i kada izbije problem oko toga, nego da zajedno pratimo dete", kaže ona.

Kako ističe, društvo stavlja fokus na periferne stvari, a u tom procesu smo svi zajedno "izgubili dete".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: