"Amerika stvara haos, Merkelova bi da otrgne Srbe od Rusa"

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski rekao je za "Večernje novosti" da Vašington unosi nered na Balkan, a ne Rusija.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Ponedeljak, 07.08.2017.

09:15

Thinkstock

On je istakao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel u više navrata pokazala podršku Srbiji, kao i da je htela hrvatsku institucionalnu prednost, kao članice Evropske unije, da smanji u odnosu na Srbiju, koja to nije.

"Želja joj je da se izjednače pozicije i da se Srbija izvuče iz ruskih ralja. O tome je i Majk Pens govorio u Podgorici, očigledno da je svima njima to sada fiks-ideja", rekao je Puhovski.

Prema njegovim rečima, nema šanse da Srbija uđe u EU za manje od deset godina.

"Sada EU nema institucionalnih kapaciteta za primanje novih članica i nije verovatno da bi se postigao konsenzus o prijemu bilo koga, osim Crne Gore. Tako da mislim da će Crna Gora prva ući u EU, za manje od deset godina. Ostali će da čekaju, biće različitih dogovora o tome da li će jedni sa drugima "ići u paketu". Zavisi i od toga kako će se odvijati srpsko-kosovski i kosovsko-srpski odnosi, kako će stvari ići sa Makedonijom i BiH", ističe Puhovski.

Upozorava i da ne sme da se ponovi ono što je Italija radila Sloveniji i Slovenija Hrvatskoj, odnosno da se ne podmeću noge u putu ka Evropskoj uniji.

"Imamo na svetskoj sceni potpuno šizofrenu politiku, koja je najbolje ilustrovana činjenicom da je predsednik Tramp imao razgovor sa Putinom u kome je ruskom predsedniku prigovarao što je kandidatu Trampu pomagao da postane predsednik Amerike. Pitanje je da li će se Tramp odlučiti na dalje zaoštravanje odnosa sa Rusima, a sam Pens je rekao jednu potpunu besmislicu, da Rusija unosi neku vrstu nereda u ovom regionu. To unose SAD, jer Amerika menja sliku regiona, i to je u većini država prihvaćeno, a u Srbiji nije sasvim", dodaje Puhovski.

Kako ističe, u daljim odnosima Beograda i Zagreba glavne uloge će imati predsednik Srbije i premijer Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, kao i da "i dobro i loše biti njihov rezultat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: