Rusi "držali u šaci" Trampa; Kremlj: To nije istina

U poverljivim dokumentima koji su predati Baraku Obami i Donaldu Trampu, piše da su Rusi tvrde da imaju kompromitujuće lične i finansijske podatke o Trampu.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Sreda, 11.01.2017.

07:00

Rusi
Getty Images

Kremlj, međutim, tvrdi da Rusija ne poseduje "kompromitujuće" podatke o novom američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kremlje je ocenio da su optužbe američkih obaveštajnih agencija "potpuno falsifikovane" u cilju podrivanja odnosa Rusije i SAD.

"Kremlj ne poseduje kompromitujuće podatke o Donaldu Trampu", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tramp je kasno sinoć ocenio izveštaj obaveštajne službe prema kojem je Rusija godinama prikupljala informacije o njemu i uticala na izborni tok, kao "lažne informacije i lov na veštice".

"To su lažne informacije i potpuni lov na veštice", napisao je Tramp na Tviteru. Novoizabrani predsednik je svoju poruku napisao velikim slovima sa znakom uzvika na kraju.

Američka televizijska mreža CNN i drugi mediji u SAD izvestili su o postojanju poverljivog dokumenta od 35 strana, sastavljenog od serije beležaka s datumima od juna do decembra 2016, koji je napisao bivši britanski agent za kontrašpijunažu kojeg američke obaveštajne službe smatraju pouzdanim izvorom.

Tramp je u nekoliko navrata odbacio izveštaj američkih obaveštajnih službi o navodnoj umešanosti Rusije u izborni tok, koja je prema izveštaju, imala za cilj da pomogne republikansku milijarderu da pobedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton.

Kremlj je takođe u nekoliko navrata demantovao te navode.

Tramp će danas održati prvu konferenciju za novinare u Njujorku na kojoj se očekuje da će govoriti i o tom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: