Najstariji i najmlađi u novoj vladi

"Prosečna starost" nove Vlade Srbije, koju će činiti 14 muškaraca i 5 žena, biće 51,5 godina, a razlika između najstarijeg i najmlađeg člana iznosi 53 godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

13:08

Default images

Među novim ministrima najstariji je budući potpredsednik i ministar za rad i socijalnu politiku Jovan Krkobabić (1930) a najmlađi ministar pravde Nikola Selaković (1983).

Svi članovi vlade imaju bar visoko, fakultetsko obrazovanje, a među njima je šest doktora nauka i troje magistara. Najviše novih ministara završilo je Fakultet političkih nauka i ekonomiju - po četvoro, a troje su pravnici.

Od 19 članova nove vlade, desetoro će prvi put biti izabrano za ministre, dok devetoro ima ministarsko iskustvo.

Kao novi u ministarskom poslu, ali i na politickoj funkciji uopšte, u vladu ulaze Ivan Mrkić, Nikola Selaković, Bratislav Petković, Milan Bačević, Alisa Marić - svi sa liste Srpske napredne stranke.

Iako su aktivni na političkoj sceni, na položaju ministra do sada nisu bili ni Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Suzana Grubješić, Slavica Đukić-Dejanović i Jovan Krkobabić.

Nova vlada biće jedna od najmalobrojnijih u poslednjih 12 godina, a u poredjenju sa prethodnim u njenom sastavu biće najviše žena.

Vlada Ivice Dačića imaće 19 članova, koliko je imala i manjinska vlada Vojislava Koštunice (2004-2007). Najbrojnija vlada bila je vlada Mirka Cvetkovića sa 27 članova, a posle rekonstrukcije pre nešto više od godinu dana, imala je 21 člana i 17 ministarstava.

Vlada na čijem je čelu takodje bio Koštunica (2007-2008) imala je 25 članova, a vlada Zorana Djindjića (2001-2003) 24, koliko je imao i kabinet Zorana Živkovića (2003-2004).

U novoj vladi biće pet žena, isto koliko je imala i Cvetkovićeva vlada pre rekonstrukcije. U sastavu vlada Zorana Djindjića i manjinskoj vladi Koštunice bile su po dve žene, a u drugoj Košutnicinoj vladi četiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: