Nafta načela budžet Rusije za 10%

Prihodi ruskog federalnog budžeta smanjeni su za dva meseca ove godine 10 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

15:37

Default images
Foto: Beta/AP

"Prvo tromesečje ove godine počelo je sniženjem prihoda, za dva meseca niži su osam odsto, a sa uračunatim jednokratnim faktorima pad za dva meseca iznosi 10 odsto na međugodišnjem nivou", kazao je ministar finansija Anton Siluanov na današnjoj sednici vlade.

Prema rečima Siluanova, prognoza budžetskih prihoda u uslovima novog makroekonomskog scenarija je suštinski revidirana.

"U novom makroekonomskom scenariju snižena je procena prihoda budžeta sa 15,1 bilion rubalja (243 milijarde dolara) na 12,5 biliona, ili za 17,5 odsto. Ključni faktor smanjenja prihoda je snižnje procene prihoda od nafte i gasa za dva biliona rubalja", precizirao je ministar finansija.

On je objasnio da je pad svetskih cena nafte i gasa doveo do pada prihoda ruskog budžeta za 4,1 bilion rubalja. Pri tome je slabljenje kursa rublja delimično ublažilo pad prihoda, ali je ta kompenzacija iznosila 2,3 biliona rubalja.

Ministar je takođe ukazao da su tekuće cene nafte više od cena uzetih u obzir prilikom korekcije budžeta za 2015. godinu, ali rizici od sniženja cena ostaju.

Nova prognoza računa na cenu nafte od 50 dolara za barel, što je dva puta niže nego što je računato prilikom prethodne procene. Tempo rasta ekonomije usporava se tri odsto, kurs dolara je preračunat sa 37,3 rubalja, na 61,5 rubalja, istakao je Siluanov.

"Danas predstavljen scenario može izgledati pomalo konzervativan, s obzirom da je cena nafte oko 58 dolara za barel. Međutim, treba imati u vidu kontinuirane rizike na tržištu nafte, gde i dalje ponuda prevazilazi tražnju i prisutan je brz rast rezervi nafte", ukazao je on.

Siluanov je dodao da se, prema proceni različitih stručnjaka, prognozirana cena nafte u ovoj godini kreće između 40 i 60 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: