ECB će pomoći privredi

Evropska centralna banka (ECB) spremna je da preduzme dodatne mere ukoliko one budu potrebne da se spreči deflacija u evrozoni.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

10:16

Default images

Banka je ranije ovog meseca snizila kamatne stope bizu nule i lansirala program kupovine obveznica, pored četvorogodišnjih zajmova koje će ovog meseca ponuditi bankama u cilju podsticanja kreditiranja firmi i domaćinstava, prenosi list Katimerini.

Banka Finske je snizila prognozu privrednog rasta EU21 (zemlje evrozone plus Švedska, Danska i Britanija) za 2015. na 1,1 sa 1,4 odsto, koliko se ranije očekivalo. Banka navodi da će bruto domaći prozivod Rusije, jednog od najvećih trgovinskih partnera Finske, ove godine stagnirati, a iduće porasti svega 0,5 odsto, u svetlu krize u Ukrajini.

Inflacija će, prema proceni banke, u EU21 tokom 2015. ubrzati iznad jedan odsto, a 2016. dostići 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: