Zato bi mnogi pohrlili u Nemačku

Plate zaposlenih u Nemačkoj, kojih je oko 19 miliona, u drugom tromesečju porasle su najviše za period duži od godinu dana.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

09:09

Default images

Mesečne zarade zaposlenih, po osnovu kolektivnog ugovora, povećane su u drugom kvartalu 2,6 odsto u odnosu na odgovarajući period 2013, što je najveći rast počev od prvog kvartala prošle godine, kada je iznosio 3,0 odsto, pokazuju podaci nemačkog Federalnog zavoda za statistiku.

Rast plata u posmatranom periodu bio je dva puta veći od međugodišnje inflacije za to razdoblje, koja je iznosila 1,1 odsto, precizira statistički zavod.

Isti izvor podseća da je prva ekonomija evrozone, Nemačka, u više navrata bila kritikovana zbog sporog rasta plata zaposlenih. Komesar Evropske komisije za zapošljavanje, Laslo Andor, apelovao je da Nemačka poveća plate barem po stopi rasta produktivnosti u toj zemlji.

Neki ekonomisti, sindikati i politički zvaničnici takođe su pozvali Nemačku da podigne plate zaposlenih i time donekle ublaži konkurentsku prednost nemačke robe u odnosu na robu iz ostalih zemalja evrozone, što bi pojačalo i tražnju u Nemačkoj, samim tim i rast u celom bloku.

U prošloj godini plate zaposlenih u Nemačkoj realno su smanjene u 2013, prvi put za četiri godine, delom zbog smanjenja vanrednih dodataka na plate. U prvom kvartalu su realno povećane 1,3 odsto, na godišnjem nivou, što je bio najsnažniji realni rast za period od blizu tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: