Loše vesti iz Evrope potopile evro

Kurs evra je na valutnim tržištima prošle nedelje znatno pao, kao posledica niza podataka koji nagoveštavaju dublju i dužu recesiju u evrozoni od očekivane.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

15:52

Default images

Cena evra prema američkoj valuti pala je prošle nedelje za 1,27 odsto, na 1,3084 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs evra potonuo je 1,79 odsto, na 104,45 jena.

I američka valuta je oslabila prema japanskoj, pa je cena dolara pala 0,5 procenata, na 79,85 jena.

Pad kursa evra posledica je niza pokazatelja da ekonomija evrozone sve dublje klizi u recesiju. Izveštaj uticajnog londonskog instituta Markit pokazalo je da se pad aktivnosti u industrijskom sektoru, nakon obodnih zemalja evrozone, učvrstio i u ključnim zemljama, poput Nemačke i Francuske.

Istovremeno, Eurostat je izvestio da je stopa nezaposlenosti dosegnula rekordnih 10,9 posto.

Evro je bio pod pritiskom i zbog predstojećih izbora u Francuskoj i Grčkoj jer je francuski predsednički kandidat Fransoa Oland, koji vodi u anketama, obećao da će preusmeriti pažnju na podsticaj rasta. Strahuje se da bi to moglo izazvati napetosti u nemačko-francuskim odnosima.

Nepredvidivost je izraženija u slučaju izbora u Grčkoj, jer se procenjuje da će dve vodeće stranke koje podupiru uslove iz programa međunarodne pomoći u slučaju koalicije imati tek tesnu većinu nad strankama koje se tim uslovima protive.

Dolar se, pak, pod pritiskom našao u petak, nakon što je objavljeno da je u aprilu u SAD-u otvoreno samo 115.000 novih radnih mesta, znatno manje nego što su analitičari očekivali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: