Promovišu kanabis kao šansu za ekonomiju: "Supa sa gandžom - to je naš mentalitet"

Tajlanđani su pohrlili na izložbu kanabisa u vreme dok rastu i ponuda i potražnja za tom biljkom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

14:50

Promovišu kanabis kao šansu za ekonomiju:
Foto: Poring Studio/Shutterstock

To se desilo nakon što je vlada odobrila njenu upotrebu u prehrani i drugim proizvodima.

Vlada je tokom vikenda održala konvenciju u provinciji Buriram, na severoistoku zemlje, kako bi edukovala javnost o upotrebi kanabisa i njegovim ekonomskim potencijalima. Posetiocima su se nudili, rezanci, sladoled i pića napravljeni od konoplje.

Industrijska konoplja rod je kanabisa koji ima veću koncentraciju CBD-a, jedinjena koje nije psihoaktivno, te niskog nivoa psihoaktivnog THC-a.

"Gandža je zvezda u usponu koja će poboljšati kvalitet naših života i vratiti novac u naše novčanike, u ekonomiji koja će biti bolja nego pre", rekao je Vitid Saridečaiko, direktor agencije javnog zdravlja Burirama i organizator gogađaja "Kanabis 360°", koristeći lokalni naziv za konoplju, prenosi Index. "Doneće dobar kvalitet života i nama i državi", dodao je.

Tajland podstiče kanabis kao poljoprivrednu kulturu, a državna farmaceutska kompanija najavila je da će otkupljivati kilogram kanabisa sa 12 odsto CBD-a za 1.500 dolara.

Zakon omogućava da se sedam pojedinaca udruži u seosku zadrugu i zatraži dozvolu za proizvodnju konoplje.

Tajland ima tradiciju upotrebe kanabisa u medicini i 2017. godine je legalizovao marihuanu u zdravstvene svrhe i za istraživanje kako bi povećao prihode od poljoprivrede.

"U mentalitetu Tajlanđana je da se u ukusnu supu s rezancima i govedinom treba dodati i 'gandža'", rekao je vlasnik lokalnog restorana Sitčičan Vutifonkun.

"Kanabis neće samo povećati promet naših restorana, nego i cele ekonomije. Ljudi će hteti to da probaju, od prehrane do kozmetike."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: