Broj kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom

Broj novih kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2020.

12:22

Broj kineskih preduzeća u Nemačkoj opada četvrtu godinu zaredom
Foto: Depositphotos, Alexis84

Dok se Peking više fokusira na domaće tržište, najveći strani investitor u Nemačkoj su SAD.

Ekonomski angažman Narodne Republike Kine u Nemačkoj neprestano opada, piše SeeBiz. Azijska supersila prvi put nakon deset godina nije među tri najvažnija strana ulagača u Nemačkoj: prošle godine su samo 154 kineske kompanije otvorile svoje filijale u Nemačkoj, pokazuju podaci državne agencije za razvoj poslovanja u Nemačkoj pod nazivom Trejd & invest (GTAI).

Ovaj negativni trend primetan je već neko vreme. Robert Herman, generalni direktor Trejd & invest (GTAI) kaže kako "pad broja kompanija iz Kine koje se nastanjuju u Nemačkoj traje već četiri godine”. "Dok je u 2016. ovde bilo 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio", prenose Nezavisne novine.

Prvi put, otkako je pre 11 godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top tri ulagača u Nemačkoj, nego je na četvrtom mjestu. SAD su opet na prvom mestu (302 projekta), a slede Velika Britanija (185) i Švajcarska (184).

"SAD su i dalje najvažnija zemlja iz koje dolaze strane investicije u Nemačku," kaže direktor GTAI Herman.

Tome je doprinela i tamošnja poreska reforma.

"Zahvaljujući toj reformi kompanije imaju više kapitala, koji koriste za ulaganje i širenje poslovanja", rekao je izvršni direktor GTAI.

Britanski investitori trenutno sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije u Nemačkoj. Od 2016. godine, kada je održan referendum o Bregzitu, neprestano se povećava broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Nemačkoj.

"To nije nešto što ima veze samo s Bregzitom", rekao je Herman. "Tu su i britanske kompanije koje žele da se prošire i učvrste u kontinentalnom delu Evrope".

Kada je reč o razlozima smanjenja interesa Pekinga za Nemačku, direktor GTAI Herman kaže da "kineska vlada, koja reguliše izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na to da se usredsredi na ulaganja u sopstvenu državu". U Kini je u poslednje vrijeme ekonomija rasla sporije nego u prethodne tri decenije zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: