Svet

Subota, 02.05.2020.

11:12

NASA odabrala tri kompanije: Ko pobedi, vodi ljude na Mesec

Američka svemirska agencija NASA zatražila je od tri privatne kompanije da počnu izradu svojih lunarnih lendera.

Izvor: Tanjug

NASA odabrala tri kompanije: Ko pobedi, vodi ljude na Mesec
Foto: EPA, AARON M. SPRECHER

Onaj koji bude najbolji, prvi će voditi ljude na putovanje do Meseca.

Kako piše londonski Independent, NASA je odabrala tri kompanije koje će razviti svoje svemirske letelice, u okviru plana za slanje astronauta na Mesec 2024. godine, a koji će se koristiti kao baza za nastavak putovanja na Mars.

Kompanije koje će praviti svoje letelice su kalifornijski Spejs iks koji predvodi Ilon Mask, kompanija Blu oridžin iz Vašingtona, koju je osnovao direktor Amazona Džef Bezos, i Dajnetiks iz Alabame.

U narednih 10 meseci svaka kompanija će usavršavati svoj koncept letelice, a NASA će odlučiti koji prototip letelice će prvi biti testiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: