Japan će morati da baca radioaktivne vode iz Fukušime direktno u Tihi okean

Kompanija Tokio elektrik pauer biće primorana da radioaktivnu vodu iz uništene elektrane baca u Tihi okean, izjavio je Jošiaki Harada, ministar životne sredine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

15:57

Japan će morati da baca radioaktivne vode iz Fukušime direktno u Tihi okean
Foto: Epa, Kimimasa Mayama

Otkako su zemljotres i cunami razorili postrojenje nuklearne elektrane u Fukušimi 2011. godine, Tokio elektrik pauer je prikupio više od milion tona zagađene vode iz cevi za hlađenje koje su služile da spreče topljenje jezgra reaktora.

Kompanija je trenutno skladišti u rezervoarima na mestu nuklearne katastrofe, ali će joj do 2022. godine ponestati mesta.

"Odvođenje tečnosti u more kako bi se tamo razblažila predstavlja jedino rešenje", rekao je Harada, najavljujući raspravu čitave vlade na ovu temu. Kako bi donele konačnu odluku o načinu odlaganja radioaktivne vode, japanske vlasti očekuju izveštaj stručnjaka.

Ministar nije izneo očekivanja o tome koja količina tečnosti bi bila bačena u okean, piše Energetski portal.

Zeleno svetlo Japana ovim povodom moglo bi da razljuti njihove komšije poput Južne Koreje da zategne već napete međudržavne odnose.

Nuklearne elektrane u obalskim područjima obično odlažu vode koje sadrže tricijum, bezopasan izotop vodonika, u more. Međutim, Tokio elektrik pauer je prošle godine priznao da tečnost u njegovim rezervoarima sadrži i druge zagađivače.

Kontroverznoj odluci kompanije se protive i ribolovci i aktivisti za zaštitu životne sredine.

"Vlada bi trebalo da se opredeli za jedinu ekološki prihvatljivu opciju upravljanja krizom što znači dugoročno skladištenje i prerađivanje s ciljem uklanjanja radioaktivnosti iz vode", objasnio je Šon Burni, specijalista za nuklearnu energiju u nemačkom Grinpisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: