Svet

Ponedeljak, 22.04.2019.

16:35

Uprkos Bregzitu zaposlenost u VB cveta: Imaju najviše radnika u pola veka

Zaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri meseca 2019. godine na najvećem je nivou u poslednjih 48 godina.

Izvor: Novac.hr, Vedran Marjanović

Uprkos Bregzitu zaposlenost u VB cveta: Imaju najviše radnika u pola veka
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ulaskom u radni odnos od početka godine novih 179.000 Britanaca, zaposlenih je u Velikoj Britaniji na kraju marta bilo 37.720.000, piše Novac.hr.

"Stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju zadržala se na nivou od 3,9 odsto što je najniža stopa od 1975. godine", navodi britanska Kancelarija za statistiku, ukazujući i na trendove povećanja zapošljavanja žena na tržištu rada i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod proseka Evropske unije.

"Još je stopa nezaposlenosti mladih u Velikoj Britaniji viša od, na primer, istog pokazatelja za Nemačku", napominju iz britanske Kancelarije za statistiku, čiji podaci izazivaju dodatnu pažnju zbog političke paralize u kojoj se našla ta članica Evropske unije sprovodeći Bregzit, odnosno referendumsku odluku o izlasku iz EU.

Komentarišući kretanja u britanskoj ekonomiji koja su dovela do rekordne zaposlenosti, Kancelarija, među ostalim, skreće pažnju na rast tamošnjeg BDP-a za 0,3 odsto u prvom 'kvartalu', rast prihoda u uslugama za 0,4 odsto, smanjivanje inflacije, kao i povoljan odnos štednje i investicija i kod kućadomaćinstava, i kod preduzeća i kod javnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: