I Turska uzvraća udarac - čin odmazde

Turska uvodi tarife na 20-ak SAD proizvoda, od automobila do krema za sunčanje, kako bi uzvratila udarac Vašingtonu zbog uvoznih carina na čelik i aluminijum.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

10:56

I Turska uzvraća udarac - čin odmazde
Foto: Thinkstock

Prema dokumentaciji dostavljenoj Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Ankara će razrezati tarife u iznosu od 267 miliona dolara na proizvode vredne 1,8 milijardi dolara koje SAD izvoze u Tursku, izveštava agencija AP.

Tarife, koje danas stupaju na snagu, čin su odmazde zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa o carinjenju stranog čelika i aluminijuma. SAD tvrdi da uvoz metala predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Trampov potez je razbesneo tradicionalne američke saveznike kao što su Evropska unija, Kanada i Turska.

Od sutra će i 28-člana EU početi da primenjuje tarife na niz uvoznih proizvoda iz SAD - od motora Harli-Dejvidson do brusnica.

"Ne možemo i nećemo dozvoliti da Turska neopravdano snosi krivicu zbog ekonomskih problema Amerike", rekao je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

Američke carine iznose 267 miliona dolara na 1,1 milijardu dolara isporuka čelika i aluminijuma iz Turske u SAD. Turska je 32. najveći trgovinski partner SAD-a, prema podacima Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: