Kakav poraz: Izgubili fabriku a sad i na sud

Francuska je pokrenula sudsku istragu povodom aktivnosti francusko-švajcarske cementare i građevinske kompanije Lafarž Holcim u Siriji, saopštili su tužioci.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

10:57

Kakav poraz: Izgubili fabriku a sad i na sud
Foto: Thinkstock

Troje sudija će voditi istragu, a razmatraće optužbe koje se tiču "finansiranja jednog terorističkog preduzeća" i "ugrožavanja života", saopštili su tužioci, a prenosi agencija Frans pres.

Lafarž Holcim je ranije ove godine priznao da je pribegao "neprihvatljivim praksama" kako bi nastavio rad u jednoj od svojih sada zatvorenih fabrika u Siriji, i da je njegov ogranak u severnoj Siriji finansirao oružane grupe.

U januaru, izvori bliski slučaju rekli su za AFP da je francuska vlada pokrenula pravni postupak protiv Lafarža zbog kupovine nafte u Siriji za napajanje svoje fabrike u toj zemlji, čime su prekršene sankcije.

Francuska cementara Lafarž je tu fabriku, na severu Sirije i na oko 150 km severoistočno od Alepa, kupila 2007. godine, investirajući u njen rad oko 680 miliona dolara do 2010. godine, što je najveća investicija u toj zemlji van naftnog sektora.

To postrojenje je konačno evakuisano 2014. godine, i zatvoreno je pre spajanja Lafarža sa švajcarskim Holcimom 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: