Sledi decenija teških uslova za investicije

Singapurski suvereni imovinski fond GIC, vredan više milijardi dolara, izvestio je o značajnom padu njegove stope povrata na ulaganja

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

09:05

Sledi decenija teških uslova za investicije
(Foto: Thinkstock.com)

Fond je upozorio da će se rekordno niske kamatne stope odražavati na povrat investicija i u narednoj deceniji, izveštava agencija "Blumberg".

Realna stopa povrata na investicije GIC-a, koji upravlja singapurskim deviznim rezervama, pala je na 4 odsto u periodu od 20 godina, zaključno sa 31. martom ove godine, sa 4,9 procenata u uporednom razdoblju do kraja marta 2015, zbog mlohavosti koja vlada na svetskim berzama i pada prinosa obveznica.

"Ovi teški uslovi za investiranje mogu se protegnuti i na sledećih 10 godina", rekao je Lim Čou Kijat, potpredsednik GIC grupe i glavni menadžer za investicije, prenosi agencija Frans pres.

"GIC je spreman za ovaj produženi period rekordno niskih kamatnih stopa, skromnih perspektiva globalnog rasta i visokog vrednovanja finansijske imovine", dodao je on.

U svetlu globalnog usporavanja, većina centralnih banaka širom sveta, sa izuzetkom američkih Federalnih rezervi, smanjuje ili razmatra smanjenje troškova zaduživanja u nastojanju da podstaknu rast inflacije i svojih privreda.

GIC ne otkriva tačnu vrednost svog portfelja, navodeći samo da ima "više od 100 milijardi dolara imovine" u više od 40 zemalja, koja uključuje nekretnine, akcije, i ulaganja s fiksnim prinosom.

Institut Suverenog imovinskog fonda sa sedištem u SAD-u, tvrdi da GIC upravlja imovinom vrednom 344 milijarde dolara, što ga čini osmim po veličini fondom u svetu.

Iz GIC-a kažu da je 34 odsto njihovog portfelja u SAD-u, 20 odsto u Aziji izvan Japana i 11 procenata u Japanu, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: