Japan posustaje, suočen sa oštrim padom

Industrijska proizvodnja u Japanu u maju je pretrpela najoštriji pad za poslednja tri meseca, pokazuju zvanični statistički podaci.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

11:34

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovi podaci su ojačali strahovanja od mogućeg posustajanja treće najveće svetske ekonomije u drugom kvartalu tekuće godine.

Pad proizvodnje u maju iznosio je 2,2 odsto, posle rasta od 1,2 odsto u aprilu, dok su analitičari za maj prosečno očekivali smanjenje od 0,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, preneo je Rojters.

Za period april-juni ekonomisti računaju na znatno sporiji rast, s obzirom na tendenciju preduzeća iz prerađivačke industrije da ograničavaju svoju proizvodnju kako bi pokušala da smanje visok nivo zaliha.

Pad industrijske proizvodnje u maju naročito je pogodio sektor automobilske i elektronske industrije.

Prema prognozi stručnjaka, japanska ekonomija u drugom kvrtalu mogla bi da zabeleži rast od 1,3 odsto, posle rasta od 3,9 odsto u prvom tromesečju 2015, u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: