Svet

Subota, 21.12.2019.

10:40

Etiopija lansirala svoj prvi satelit

Etiopija je juče lansirala svoj prvi satelit u svemir u nastojanju da sa ostalim afričkim državama razvije svemirske programe.

Izvor: klix.ba

Etiopija lansirala svoj prvi satelit
Foto: Depositphotos/cookelma

Ti programi bi trebalo da unaprede njihove razvojne ciljeve i podstaknu naučne inovacije.

Etiopski zvaničnici i građani okupili su se juče u opservatoriji i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi severno od glavnoga grada Addis Abebe, kako bi uživo pratili prenos lansiranja satelita sa svemirske stanice u Kini, preneo je Klix.ba.

"Ovo će utrti temelje našemu istorijskom putu prema boljitku", izjavio je zamenik premijera Demeke Mekonen u govoru održanom na državnoj televiziji povodom lansiranja satelita.

Uz pomoć Kine

Razvili su ga i osmislili kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada platila je blizu šest miliona od ukupno više od sedam miliona dolara troškova izrade satelita, rekao je direktor Etiopskog instituta za svemirsku nauku i tehnologiju Solomon Bilej za Rojters.

"Svemir je hrana, svemir je otvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju... suverenitet, sredstvo za smanjenje siromaštva, on je sve za Etiopljane koji žele univerzalan i održiv razvoj", kazao je, dodavši da će satelit Etiopljani koristiti za potrebe prognoziranja vremena i za nadzor useva.

Afrička unija je 2017. usvojila politiku svemirskog razvoja za područje afričkih zemalja uz objašnjenje da svemirska nauka i tehnologija mogu da unaprede privredni napredak i upravljanje prirodnim resursima na tom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: