"Dobri rezultati u prvom kvartalu"

Prvi kvartal ove godine pokazao je dobre rezultate i u pogledu ispunjenja budžeta i konsolidacije javnih finansija, ocenio je ekonomista Miladin Kovačević.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

16:48

Default images
Thinkstock

On je dodao da se ne može sa sigurnošću tvrditi da li će to biti održiv trend u vremenu koje sledi, ali da se može biti realni optimista.

"To je dobra tendencija i ona ide paralelno sa jednom drugom tendencijom, koja je ostvarena u četvrtom kvartalu prošle godine i u prvom kvartalu ove godine, a to je oživljavanja ekonomske aktivnotsti generalno, posebno prerađivačke industrije", rekao je Kovačević.

Kovačević je uveren u pozitivan monitoring s obzirom na rezultate iz prvog kvartala ove godine i ciljeva ostvarenih u vreme monitoringa.

Kad je reč o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, odnosno kada će privremena mera smanjenja tih primanja biti suspendovana, to će biti u dgovoru sa MMF, navodi Kovačević i dodaje da bi takav dogovor mogao biti postignut na sledećem monitoringu, a možda, kako je rekao, već i sadašnjem.

Kada, kako kaže, MMF to proceni, mi ćemo se lako dgovoriti.

On je podsetio da je mera smanjenja plata i penzija bila privremena i da je to zapravo bila "'kočnica' zbog cajtnota u kojem su se našle javne finansije u pogledu progresivnog srljanja ka bankrotstvu, odnosno ka krizi javnog i spoljnog duga".

Aranžman sa MMF-om, kako je naveo, kaže da se ne mgou povećati plate i penzije dok se udeo plata ne spusti sa sadašnjih 10 ili 11 odsto na sedam ili odsto BDP-a, a učešće penzija sa 13 na 11 procenata.

"Tu postoje limiti, kako proceniti učešće mase penzija i mase zarada u domaćem BDP-u, kada je moguće, odnosno do kada nije moguće raditi na povećanju plata i penzija", rekao je Kovačevcih.

On je naveo da je povećanje plata i penzija, sa druge strane, opravdano zato što je rast privrede uslovljen i rastom domaće tražnje koju treba podržati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: