Srbija će imati najniži rast u JIE

Srbija će u 2014. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,3 odsto, što je najniža stopa rasta u jugoistočnoj Evropi, ocenila je EBRD.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

13:53

Default images

Kako se navodi u izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, prognozirana stopa rasta BDP Srbije niža je za 0,4 procentna poena nego u oktobarskom izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvoz će i u 2014. biti glavni pokretač ekonomskog rasta Srbije, ali će potrošnja ostati niska, uglavnom zbog niske kreditne aktvnosti i očekivane fiskalne štednje. Kao rezultat toga rast će biti 1,3 odsto, što je nešto slabije nego u 2013. godini, navela je EBRD.

Prema proceni EBRD, rast BDP Srbije u 2013. godini bio je 2,2 odsto.

Navodi se da će ekonomski opravak u regionu jugoistočne Evrope i u 2014. godini biti skroman pošto će prosečna stopa rasta biti 2,1 odsto, posle rasta od dva odsto u 2013. godini.

Predvodnik po brizini rasta BDP u 2014. godini biće Kosovo sa povećanjem BDP od 3,5 odsto.

Na drugom mestu je Makedonija sa rastom od tri odsto i jedina zemlje u regionu kojoj je u januarskom izveštaju poboljšana prognoza rasta, sledi Rumunija sa rastom BDP od 2,4 odsto, Crna Gora sa dva odsto, Bosna i Hercegovina i Bugarska sa po 1,8 odsto, a ispred Srbije je i
Albanija sa rastom BDP od 1,7 odsto.

Pred nekoliko država u regionu su veliki fiskalni izazovi, kao kombinacija slabog rasta i neuspeha obuzdavanja javnih rashoda koja je dovela do rasta nivoa budžetskog deficita i javnog duga, navodi se u izveštaju EBRD.

Rast BDP u regionu u kojem EBRD investira u 2014. godini ta banka prognozira na 2,7 odsto. EBRD navodi da će oporavak u regionu biti usporen, uprkos unapređenju stanja najrazvijenijih privreda EU i SAD.

Izveštaj u celini može se pogledti na www.ebrd.com/downloads/researć/REP/rep-1401.pdf

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: