Država će podsticati preduzetništvo

Nova strategija za podsticanje preduzetništva za period od 2014. do 2020. godine biće završena za mesec i po dana, kažu u Ministarstvu privrede.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

18:41

Default images

Pomoćnica ministra privrede Nina Samardžić je u Privrednoj komori Srbije, na skupu "Izazovi i podrška malim i srednjim privrednicima u Srbiji", rekla da je plan je da tu strategiju Vlada Srbije usvoji do kraja godine i dodala da sa paralelno sa strategijom radi i akcioni plan za unapređenje poslovnog okruženja.

"To će biti opsežan dokument sa rokovima za realizaciju i sa preciznim pokazateljima kako ćemo da merimo ono što smo preduzeli i uradili, kada je u pitanju pravno i poslovno okruženje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, važno je što se strategija za podsticanje preduzetništva i konkurentnosti od 2014. do 2020. godine poklapa sa novom fazom u IPA budžetiranju.

"Cilj je da strategija bude presek stanja oko koga može da se napravi konsenzus na nivou vlade, javnosti i privrednih aktera", dodala je Samardžićeva.

Važan segmet, kako je navela i dalje ostaje olakšavanje pristupa finansijama za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i razvoj novih finansijskih instrumenata.

Cilj je, prema njenim rečima, i jačanje veze privrede i prosvete, jer je problem što kompanije na tržistu rada ne mogu da nađu adekvatnu radnu snagu.

Samardžićeva je dodala da će deo strategije biti i pristup novim tržištima, uključujući i lanac prozivođača i dobavljača, a cilj je da se domaći proizvođači uključe i postanu dobavljači velikih sistema.

Pomoćnica ministra privrede je najavila i regulatornu reformu, kroz izmene propisa na lokanom i nacionalnom nivou, kako bi bili jasni, kratki i efikasni.

Kroz strategiju će, prema njenim rečima, biti podstaknuto i žensko preduzetništvo, a biće pružena i institucionalna podrška za razvoj preduzetništva, kroz podršku inovacijama.

Samardžićeva je ocenila da je situacija u sektoru malih i srednih preduzehca i preduzetnika nije razvojna i da se ovaj najveći deo privrede, koji zapošljava najveći deo ljudi u poslednje vreme bori za preživljavanje.

"To preživljavanje podrazumeva dnevnu borbu za održavanje likvidnosti, broja zaposlenih i obima posla, a o širenju poslovanja retko o razmišlja", rekla je ona.

Kako je dodala, najveći deo malih i srednjih preduzeća posluje u okviru svoje opštine, retko ko u okviru regiona, a izuzetno mali broj izlazi na nacionalno tržiste, dok zanemaljiv broj učestvuje u međunarodnoj razmeni.

Ministarstvo privrede će, kako je navela, završiti realizaciju postojeće strategije za razvoj malih i srednih preduzeća, koju je Vlada Srbije usvojila za period od 2008. godine do 2013. godine.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović izjavio je da nijedno veliko preduzeće neće moći da zameni ono što mala i srednja preduzeća čine za srpsku ekonomiju, jer ona generešu rast BDP, radna mesta i stvaraju ekonomiju fleksibilniju za promene.

On je ocenio da bi mala i srednja preduzeća i porodični biznisi mogli na pravi način da se razvijaju, potrebno je da se izvrši konačna transformacija ekonomije.

Vesović je dodao da je u Srbiji preduzetnički dug dosta uništen u zadnjih desetak godina i da treba podstaći mlade da pokreću sopstveni posao.

Kako je rekao, institucije treba da podržavaju mala i srednja predzueća, a to nije moguće bez finansijske podrške.

Organizatori skupa su Privredna komora Srbije, SPEA - Srpska Private Equity Asocijacija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: