Idu traktorima do zgrade Vlade

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Južnog Banata i Srema formulisali su pet zahteva koje će predati u Vladi Srbije do koje planiraju danas da dođu - traktorima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

09:44

Default images

Predsednik Udruženja "Pančevački ratari" iz Dolova, Jovan Negovan, izjavio je Tanjugu da se u tom mestu okuplja veći broj poljoprivrednika koji nameravaju da mirnom protestnom vožnjom traktorima stignu u Beograd.

On nije želeo da precizira zahteve poljoprivrednika koji su sinoć uobličeni, navodeći da će ih predočiti premijeru i prvom potpredsedniku vlade.

Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih "žulja" otkupna cena suncokreta, koja, kako tvrde, iznosi "nula", jer još nije poznata, a berba te kulture je uveliko počela.

Inicijativni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika saopštio je da traži da otkupne cene ratarskih kultura i uljarica u Srbiji budu kao u regionu, tačnije u Budimpešti, a da otkupna cena za suncokret bude 45 dinara za kilogram.

Zahtevaju i rešavanje problema na tržištu, na kojem su, kako tvrde, na delu monopoli, karteli i dogovori otkupljivača - uljara o otkupnim cenama.

Pored protestne vožnje, najavili su i blokade uljara u Zrenjaninu i Novoj Crnji, kao i "Graneksporta" u Pančevu, koji se bavi trgovinom kukuruzom.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je juče da to min istarstvo želi da se uključi u rešavanje problema sa otkupnim cenama suncokreta, ali su proizvodjači i preradjivači ti koji moraju naći zajednički jezik.

"Iako država ne odredjuje cene, niti utiče na tržište i aktuelnu cenu suncokreta, trenutno je problem u najavi i želimo da se uključimo i da kao medijator pomognemo da se potencijalni problem reši, ili da do njega ni ne dodje, a pogotovo ne u vidu protesta", kazao je Golubović nakon sastanka sa predstavnicima uljara Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: