Srbija

Nedelja, 03.03.2013.

11:14

Konzum i Maksi će vladati tržištem?

Ako hrvatski Agrokor uspe u svojoj nameri da kupi Merkator, dve trećine domaćeg tržišta biće u rukama samo dva trgovinska lanca - Konzuma i Deleza.

Izvor: B92

Default images

Iako to nije u interesu potrošača, malo je toga što država može da učini.

Preti li srpskom tržištu vladavina dva trgovinska lanca - to je sasvim izvesno ako hrvatski Agrokor kupi slovenački Merkator. Onda će Agrokorov trgovinski lanac Konzum vladati srpskim tržištem zajedno sa belgijskim Delezom, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo. Delez i Konzum će tako kontrolisati više od 70 odsto ukupnog prometa u domaćoj trgovini.

Petar Bogosavljević iz Pokret potrošača Beograda kaže da u slučaju da Agrokor kupi Merkator bi to značilo stvaranje jakog duopola.

"Taj duopol bi ostvario znatno veći uticaj na tržištu i cene i asortiman. Smanjio bi stepen konkurencije i to bi značilo i pogoršan položaj potrošača", kaže Bogosavljević.

Opravdana je bojazan da bi u narednom periodu moglo da dođe do nekih prećutnih dogovora o maržama o cenama.

Dragovan Milićević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine kaže da bi posle prodaje Merkatora mogao da se stvori neki oligi položaj.

"U tom slučaju bi se narušio neki trenutni status prioizvođača u smislu daljih pritisaka na cene, isporuke, načine plaćanje, produžavanja rokova i odobravanje diksonta", kaže Milićević.

U slučaju da Agrokor i Delez budu jedini strani trgovinski lanci, oni će uz dva domaća, Univerexport i DIS, kontrolisati četiri petine prometa. Situaciju na domaćem tršištu mogao bi da popravi dolazak nemačkog Lidla, a prema rečima Milićevića, potrebne su i izmene Zakona o zaštiti konkurencije prema kome jedan lanac može da kontroliše i do 40 odsto prometa

Ako se uporedimo sa regionom, postaje jasno da je na tržištima u okolini prisutan veći broj trgovinskih lanaca. Tako ih u hrvatskoj ima čak 13, od čega pet domaćih. Slovenci kupuju u 7 trgovinskih lanaca, a u Bosni i Hercegovini radi 9 lanaca, a po 4 u Makedoniji i Crnoj Gori

U Pokretu potrošča međutim, ukazuju na specifičnosti srpskog tržišta. Uvođenje novog trgovinskog lanca do sada nije značio i jeftiniju robu. Svaki od njih brzo je uskladjivao svoje cene sa već postojećim.

Rešenje bi, prema njihovom mišljenju, možda bilo u udruživanju malih i srednjih trgovinskih preduzeća, koji bi zajedničkim nastupom prilikom nabavki mogli da ponude i povoljnije cene, i tako postali konkurencija velikim lancima, za šta im je potreban i podsticaj države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

18 h

Podeli: