Zakon demontira komorski sistem?

Stupanje na snagu novog Zakona o privrednim komorama, od 2013, moglo bi da dovede do demontiranja komorskog sistema u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

15:08

Default images

Ovo je ocena članova Odbora i Foruma malih i srednjih privrednih društava Privredne komore Srbije.

Predsednik tog odbora Boško Stanisavljević naveo je na sednici u PKS da su Odbor i Forum MSPP imali aktivnu ulogu u procesu rešavanja akutnih problema u privredi, ali da uvodjenjem ovog zakona može doći do problema u funkcionisanju komore.
Učesnici današnje zajedničke sednice Odbora i Foruma MSPP PKS, podsetili su da novi Zakon o privrednim komorama, izmedju ostalog predvidja ukidanje obaveznog članstva u njima.
Oni smatraju da će stupanjem na snagu tog zakona komorski sistem biti demontiran, ukazujući da u gotovo svim zemljama EU postoji sistem privrednih komora te da je članstvo u njima obavezno.
Ministarstvo finansija ranije se izjasnilo da bi taj zakon trebalo da stupi na snagu onako kako je i predvidjeno. Zakon o privrednim komorama donet je pre više od tri godine i Ministarstvo finansija smatra da je bilo dovoljno vremena da se svi zainteresovani pripreme za stupanje na snagu novog zakonskog rešenja.
Zakon o privrednim komorama usvojila je Skupština Srbije u maju 2009. i on pored ukidanja obaveznog članstva u komorama uvidi i mogućnost da preduzeća sama izaberu način kako da se udruže.
Stanisavljević je podsetio da je prethodnih godina formiranjem Foruma u PKS bio uspostavljen dijalog sa Vladom Srbije, izrazivši nadu da će i sa novom vladom ta komunikacija biti uspešno nastavljena.
Koordinator MSPD i Zajednice preduzetnika Aleksandar Gračanac ukazao je da je nova vlada, formiranjem koordinacionog tima za privredni preporod i aktivno uključenje predsednika PKS Miloša Bugarina u taj tim, nagovestila da će PKS biti važan činilac u donošenju narednih ekonomskih poteza u brzom prevazilaženju recesionih trendova koji opterećuju poslovanje privrednih subjekata.
On je podsetio da je upravo ovaj odbor PKS predložio i aktivno učestvovao u lobiranju za ukidanje parafiskalnih nameta, navodeći da je dobro što je Ministarstvo finansija ukinulo 138 parafiskalnih nameta, ali ne i dovoljno kako bi sektor MSP prodisao.
Prema njegovim rečima, Forum MSPP i njegovi članovi su u proteklom periodu aktivno lobirali u institucijama i predvodili delegaciju u razgovorima sa Ministarstvom finansija.
Pregovori su vodjeni o pripremi nacrta zakonskih rešenja, eliminisanju nepotrebnih administrativnih procedura, smanjenju administrativnih troškova za poslovanje (parafiskalnih troškova), izmene PDV-a - za plaćanje po realizaciji poslovnih transakcija, istakao je Gračanac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: