Promene u budžetima samouprava

Kako će se praviti budžeti na nivou lokalne samouprave i kakve promene nalaže Zakon o budžetskom sistemu?

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

15:30

Default images

To su neka od pitanja razmatrana na konferenciji „Programsko budžetiranje – veza između procesa strateškog planiranja i budžetiranja“ na nivou lokalne samouprave. Konferencija je održana u Sava centru i deo je Programa podrške opštinama IPA 2007 "Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga" koj finasijra Evropska unija.

Glavna prednost programskog budžeta je da opisuje zbog čega je nešto urađeno i šta je postignuto od strane nosilaca vlasti i od strane korisnika budžeta – ovim se uvode principi strateškog upravljanja u javnom sektoru, odgovornost za sprovođenje programa i, samim tim, unapređuje se proces potrošnje budžetskih sredstava.

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu lokalne samouprave u Srbiji, su dužne da od 2015. godine počnu sa novom praksom u izradi i izvršenju lokalnih budžeta – programskim budžetom.

Na konferenciji je predstavljen model za programsko budžetiranje čiji su elementi korišćeni tokom rada sa 16 opština i gradova, kao i rezultati samih opština u uključivanju programskog dela odluke o budžetu. Učesnicima konferencije biće predstavljen i praktičan priručnik za integraciju strateškog planiranja u procesu budžetiranja jedinica lokalnih samouprava.

Na skupu su se čuli i stavovi Ministarstva finansija i privrede svoj stav o uvođenju programskog budžetirana kao i stav Državne revizorske institucije Republike Srbije kada je u pitanju programsko budžetiranje, ali i iskustva susednih zemalja u uvođenju ovog novog načina budžetiranja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: