Devizne rezerve 9,9 milijardi evra

Devizne rezerve NBS na kraju avgusta iznosile su 9,9 milijardi evra

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

13:50

Default images

Te devizne rezerve obezbeđivale su pokrivenost novčane mase (M1) od 419 odsto, kratkoročnog duga od 2.723 odsto, uz istovremeno pokriće oko sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je NBS.

U toku avgusta najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 107,2 miliona evra.
U istom periodu banke su povukle deviznu obaveznu rezervu u neto iznosu od 96 miliona evra, uglavnom zbog izmenjene regulative NBS kojom je povećan deo obračunate devizne obavezne rezerve koje banke izdvajaju u dinarima.
Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku avgusta realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 24,1 milion evra, intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 15 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 13,5 miliona evra.
Najveći priliv u toku avgusta ostvaren je od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 37,6 miliona evra, dok su po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni prilivi u ukupnom iznosu od 18,1 milion evra.
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju avgusta 5,5 milijardi evra.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 1,6 milijardi evra, što je za 113 miliona evra više nego u prethodnom mesecu.
Od početka godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 11.35 milijardi evra. Početkom avgusta NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 15 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, a dinar je u tom mesecu u odnosu na evro nominalno deprecirao za 0,6 odsto, navedeno je u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: