Elektromobil "made in" Srbija

Srbija bi za tri godine mogla da postane proizvođač električnih automobila, a takvu proizvodnju ovde vrlo ambiciozno namerava da pokrene korporacija Faraon.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

11:30

Default images

Predstavnici Faraona predstavili su, naime, plan proizvodnje elektromobila, koji ne bi bio hibrid, već 100 odsto električni automobil, a fabriku bi otvorili u Srbiji 2015. godine.

Direktor Faraona Vuk Stefanović kazao je da će prototip automobila biti prezentovan sledeće godine, a fabrika u Srbiji bi u prvoj godini proizvodila 2.000 vozila, a u drugoj 10.000 automobila. Krajnji cilj kompanije da u Srbiji od 2020. do 2025. proizvodi minimum 40.000 vozila godišnje.

Ovakav projekat trebalo bi da otvori više od 1000 novih “eko” radnih mesta, u roku od 5 godina od početka proizvodnje, ali i da “povuče” i oko novih 8000 “eko” radnih mesta sa dobavljačima za proizvodnju same fabrike za sklapanje automobila, kaže Stefanović.

Primarno tržište je zapadna Evropa, a u budućnosti se može očekivati i proboj na azijsko tržište, sa akcentom na Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Zbog toga je plan korporacije da 2017. godine otvori fabriku u Kini i da ukupna proizvodnja u dve fabrike dostigne milion vozila 2025. godine.

Zlatko Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu kazao je da Srbija prema istraživanjima tog fakulteta, vrlo uspešno može da iznese ovakav projekat, kao i da su ovakvi projekti neophodni državi da bi se smanjio odlazak mladih stručnjaka iz zemlje.
Menadžment tim faraona čini i Sergio Rinland, višegodisnji konstruktor F1 timova Sauber, Arrows i Brabham, stručnjak za kompozite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: