Srbija može biti centar proizvodnje

Srbija mora dobro da se pripremi za zaštitu privrede od štete, poput nelojalne konkurencije, koju bi mogli da izazovu trgovinski sporazumi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

13:01

Default images

Predstavnik nemačke ambasade u Beogradu Kristof Ajhen je na 2. godišnjoj konferenciji o spoljnotrgovinskim instrumentima kao primer koristi od trgovinskih sporazuma naveo činjenicu da srpski izvoznici imaju tri puta veću korist nego evropski izvoznici od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije.

"Prema podacima koje je nedavno objavila Vlada Srbije evropski izvoznici su od Prelaznog trgovinskog sporazuma u periodu 2009-2011. imali korist od 439 miliona evra a srpski oko tri puta veću, 1,48 milijardi evra", istakao je Ajhen. Kako je naveo, trgovinski sporazumi sa Rusijom, Belorusijom, Turskom i drugi bilateralni sporazumi, kao i CEFTA i povlašćeni položaj na tržištima SAD i EU, pružaju sprskoj privredi mogućnost pristupa tržištu od jedne milijardi ljudi pod povlašćenim uslovima.

Ajhen je ocenio da zato Srbija može biti centar za proizvodnju robe namenjenje bescarinskom izvozu i kao primer naveo nemački Simens koji je pokrenuo u Srbiji proizvodnju generatora za vetrenjače, namenjenih izvozu.

Na skupu je ukazano da je potrebno iskoristiti pogodnosti slobodne trgovine, ali i zaštititi privredu, zbog čega je EU od novembra 2007. do novembra 2009. sprovela projekat za jačanja kapaciteta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u izradi trgovinske politike i pregovaranju o trgovinskim sporazumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: