Svaka beba u Srbiji dužna 1.567 EUR

Svaka beba koja se rodi u Srbiji odmah je zadužena 1.567 evra, kaže ekonomista Centra za novu politiku Goran Nikolić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

00:04

Default images

On dodaje da je ukupni unutrašnji i spoljni dug države trenutno 11,6 milijardi evra i to bez najavljenog kredita od 250 miliona evra koji država hoće da uzme za pokrivanje minusa u budžetu.

„Međutim, građani Srbije su manje zaduženi od država u regionu. Poređenja radi, svaki stanovnik Crne Gore duguje skoro 2.000 evra, Hrvatske više od 5.000, a Slovenije i skoro 7.000 evra“, kaže Nikolić.

Govoreći o kreditu od 250 miliona evra za pokrivanje duga u budžetu, koji država planira da uzme od poslovnih banaka, Nikolić kaže da je „potpuno legitiman i jeftiniji od izdavanja obveznica i trezorskih zapisa".

„Mi se zadužujemo kod banaka sa kamatom od 6,3 odsto na godišnjem nivou dok je, recimo, Crna Gora emitovala obveznice na pet godina sa kamatom od 7,8 odsto godišnje“, kaže Nikolić.

O zaduživanju države je govorio i predsednik Boris Tadić, koji je izjavio da „Srbiju očekuje još jedna teška godina, ali da se neće srljati u zaduživanja".

„Srbija se zadužuje jer ne može da izdrži krizu bez zaduživanja, ali ne srljamo u zaduživanje! Vodimo računa o granici u kojoj javni dug neće opteretiti BDP“, rekao je Tadić.

On je dodao i da Srbija stvara privredu koja ima šansu da za nekoliko godina bude prosperitetna.

„U suprotnom možemo doći u situaciju da ne možemo da plaćamo svoje obaveze, a to nije rešenje. Nije rešenje da opteretimo život dece u ovoj zemlji novim zaduženjima koja su neodrživa, najavio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: