Mišković: Poljoprivreda naša nafta

Predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković kaže da će agrar biti najznačajniji posao te kompanije u budućnosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2010.

14:12

Default images

Mišković je kazao da to ne znači da se Delta povlači iz poslova maloprodaje i nekretnina, već da će primat imati agrar.

"Kompanija se opredelila za agro biznis u oblasti voćarstva, povrtarstva, svinjogojstva i tova junadi", rekao je on prilikom otvaranja ULO hladnjače na plantaži jabuka u Čelarevu.

Mišković je kazao da će u hladnjaču koja je najsavremenija te vrste u regionu jabuke moći da se čuvaju do 250 dana bez prethodnog hemijskog tretiranja. U njenu izgradnju je uloženo 10 miliona evra, a kapacitet je šest hiljada tona. On je kazao da je u voćnjak i u hladnjaču ukupno do sada uloženo 20 miliona evra a da je u planu da se proširi sa sadašnjih 200 na 600 hektara.

U naredne tri godine će u njegovo proširenje biti uloženo još 30 miliona evra a planirano je da se kapacitet hladnjače poveća na 12.000 tona.

Mišković je dodao da je u farmu svinja u Staroj Pazovi do sada uloženo 25 miliona evra i najavio da će u Bogatiću uskoro početi izgradnja staklenika za gajenje povrća. On je kazao da se tov junadi i dalje radi u kooperaciji sa individualanium proizvodjačima.

"Cilj nije povećanje kapacieta tova i proširenje zasada već edukacija poljoprivrednika da proizvode na najsavremeniji način, uvođenje novih tehnologija i povećanje kvaliteta", kazao je Mišković.

Mišković je, međutim, kazao da Delta holding nema nameru da se neograničeno širi, već da se usredsredi na unošenje novih tehnologija po najvišim svetskim standardima, da se više angažuje u proizvodnji kvalitetnog rasada i da obezbedi prodaju svojih artikala.

On je ocenio da Srbija ima dobru priliku da zauzme značajno mesto u proizvodnji hrane i dodao da država treba da ulaže u poljoprivredu jer bi to dovelo do smanjenja trgovinskog deficitata, povećanje broja zaposlenih a zaustavilo bi i gašenje sela i omogućilo veliku sirovinsku bazu za prehrambenu industiju.

Da bi se to postiglo potrebno je da agrarni budzet države bude izjednačen sa zemljama u regionu od kojih je manji čak i deset puta kao i da se u naredne tri godine povećaju subvencije za poljoprivredu kako bi se dostigao nivou subvencija zemalja u okruženju, kazao je Mišković.

Po njegovoj oceni, kreditiranje poljoprivrede moglo bi da se poboljša tako što bi obavezne rezerve banaka mogle da budu smanjenje za kredite plasirane u agrar.

"Poljoprivreda ne može da se bavi socijalnim pitanjima i rešava socijalne probleme kao što to ne može nijedna druga industrijska grana", kazao je Mišković i dodao da država treba da proglasi poljoprivredu za "našu naftu" i da parlament ozvaniči da je to strateška grana zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: