Ćirić: Privredni rast dva dosto

Prema projekcijama, u 2010. privreda Srbije mogla da ostvari rast od dva odsto, kaže državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2010.

13:29

Default images

"Prognoze pokazuju da ćemo imati godinu pozitivnog privrednog rasta od 1,5 odsto. To su i projekcije MMF-a, a prema mom ličnom mišljenju taj rast će dostići dva odsto", rekao je Ćirić i ocenio da će ova godina biti lakša nego 2009, ali i da će biti "puna" izazova.

"Trudićemo se da nastavimo trend koji smo uspeli da održimo u privlačenju stranih investicije koje su u 2009. godini bile na nivou od dve milijarde dolara, i da u 2010. godini one budu povećane", naglasio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, državni podsticaji za privlačenje stranih investicija biće aktuelni i u 2010. godini.

To se odnosil, pre svega, na izdvajanja od 2.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mestu za investitore u zavisnosti od tipa industrije, a u slučaju velikih investicija koje premašuju 200 miliona evra i zapošljavaju više od 1.000 ljudi država će obezbediti oko 25 odsto vrednosti cele investicije.

Ćirić je ukazao i na pozitivne tendencije, kao što je poboljšanje rejtinga Srbije.

"Interesantno je i da je rejting agencija 'Standard' i 'Pur' popravila kreditni rejting Srbije sa BB minus na BB stabilni u uslovima krize, dok je Grčka koja je članica EU imala dramatičan pad svog kreditnog rejtinga", naveo je Ćirić.

"U svakom slučaju, privlačenje stranih direktnih investicija i stabilnost bankarskog sektora će biti dva oslonca na kojima ćemo bazirati privredni rast u 2010. godini", naglasio je on.

Ćirić, koji je nadležan i za procese privatizacije, istakao je da bi u ovoj godini trebalo da se nastavi sa privatizacijom "Galenike" i podela besplatnih akcija drugih javnih preduzeća, a koja je predvidjena Zakonom o besplanotj podeli akcija.

"Izmenama i dopunama će ta preduzeća morati da se korporatizuju i da iz statusa javnog preduzeća predju u status akcionarskog društva, što će omogućiti transparentnije poslovanje, a gradjanima i zaposlenima podelu besplatnih akcija", rekao je Chiricih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: