Inflacija u novembru 0,2 odsto

Inflacija u novembru u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena po metodologiji Evropske unije, iznosila je 0,2 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2008.

11:40

Default images

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, inflacija je u odnosu na novembar prošle godine dostigla 10,9 procenata. Najviše je u novembru, za 1,4 odsto, poskupela odeća i obuća, povećanje cena od jedan odsto zabeležen je u grupi stan, voda, električna energija, gas i drugi ogrev.

U grupi rekreacija i kultura povećanje je 0,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića su skuplji u proseku za 0,7 procenata, dok je u grupi transport zabeleženo pojeftinjenje od 4,2 odsto zbog nižih cena derivata nafte.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navedeno je u saopštenju.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojom se meri rast cena na malo, U Srbiji je u novembru zabeležena deflacija od 0,1 odsto, a inflacija u prvih 11 meseci ove godine je bila 7,9 procenata.
U julu, avgustu i septemberu ove godine izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji bili su 40.154 dinara, od čega je najveći deo bio za hranu i bezalkoholna pića - 41,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji u tom periodu iznosila su 44.835 dinara.

Dodaje se da su od ukupno raspoloživih sredstava, 94,7 odsti činili prihodi u novcu, a 5,3 procenata prihodi u naturi.

Najveći udeo u novčanim prihodima imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa - 52 odsto i penzije - 28,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: